Zilveren sieraden schoonmaken: tips and tricks

Zilveren sieraden zijn het mooist wanneer ze glanzend en schoon zijn. Echter, zilver kan na verloop van tijd verkleuren door de reactie met zwavel, wat in de lucht en veel dagelijkse producten zit. In deze blog vind je handige tips over hoe je zilveren sieraden en objecten kunt reinigen en verkleuring kunt voorkomen. Zilveren sieraden schoonmaken en onderhouden doe je met de volgende tips.

Zilveren sieraden schoonmaken: Waarom verkleurt zilver?

Sieraden die van zilver zijn gemaakt kunnen na een tijdje verkleuren. Dit komt vaak voor bij zilver. De verkleuring komt door de reactie tussen zwavel en zilver, waardoor een zwart laagje op het zilver gevormd wordt. Dit kan worden vergeleken met roest op ijzer. Middelen zoals parfum, deodorant, transpiratie en wol bevatten veel zwavel en kunnen leiden tot verkleuring. Dit proces verloopt sneller tijdens het zomerseizoen. Het is belangrijk om te weten dat de verkleuring het zilver niet aantast en slechts een laagje is dat eenvoudig kan worden weggepoetst.

Zilveren sieraden schoonmaken bij een juwelier.

Zilveren sieraden die bij een juwelier gekocht zijn, zijn vaak voorzien van een rhodium coating om te voorkomen dat het zilver in contact komt met andere middelen en daardoor minder verkleurd. Onze sieraden hebben geen rhodium coating, omdat we iedere bestelling op maat maken en iedere klant individueel behandelen. U kunt wel bij ons aanvragen dat wij dit behandelen met rhodium. Dit doen we tegen een meerprijs.

Vervuiling van zilver voorkomen

Om vervuiling van zilveren sieraden te voorkomen, is het raadzaam om de sieraden niet in contact te brengen met stoffen die veel zwavel bevatten. Bijvoorbeeld door tijdens het sporten, zwemmen of huishoudelijke taken de sieraden af te doen. Ook is het belangrijk om sieraden pas weer om te doen als alle cosmetica is aangebracht.

Tips voor het reinigen van zilver

Er zijn verschillende manieren om zilveren sieraden en objecten schoon te maken. De meest gebruikte methoden zijn het gebruik van een zilverpoetsdoekje, cola of azijn en keukenzout en aluminium. Met een zilverpoetsdoekje krijg je vaak het beste resultaat, maar het vergt soms veel inspanning. Bij het gebruik van cola of azijn, moet je de sieraden of het bestek een nachtje laten weken in de vloeistof. Met keukenzout en aluminium leg je de sieraden op aluminiumfolie, bestrooi je ze met zout en giet je er heet water bij. Na enkele minuten spoel je de sieraden af en droog je ze met een zachte doek.

Door deze tips toe te passen, blijft je zilveren sieraden glanzend en mooi. Bovendien kun je de verkleuring van je zilveren objecten voorkomen door ze niet in contact te brengen met middelen die veel zwavel bevatten.

Wij willen graag deze website beter maken en daarom hebben wij jouw hulp nodig. Wij willen graag analyseren hoe jij de website gebruikt en hierdoor jouw ervaring verbeteren. Dit gebeurt volledig anoniem. Mogen wij uw toestemming?